zobna proteza

Zobna proteza za reševanje problema izgube zob

Zobna proteza je protetični pripomoček, s katerim se rešuje hujše probleme z manjkajočimi zobmi (https://luxdental.si/zobna-proteza/). Uporablja se za nadomestitev manjkajočih zob in obzobnih tkiv. Ljudje se danes sicer vedno bolj zavedamo pomembnosti dobre ustne higiene, zato tudi potreba po zobnih protezah upada ali pa se vsaj premika v poznejšo starost, ko se izgubi zob ne moremo izogniti zaradi drugih dejavnikov. Zobna proteza povrne ustni votlini njeno funkcionalnost, tistemu, ki jo nosi pa nasmeh in s tem samozavest.

Katera zobna proteza je ustrezna

Preden se zobozdravnik odloči, katera zobna proteza je za pacienta najprimernejša, mora ugotoviti stopnjo brezzobosti (delna ali popolna) in stanje preostalih zob v ustni votlini. Pri končni odločitvi pa mora upoštevati tudi individualne želje in finančno zmožnost pacienta. Pri delni brezzobosti lahko pacient izbira med implantanti, mostički ali delno zobno protezo. Pri popolni brezzobosti pa so možnosti sledeče: klasična snemna totalna zobna proteza, snemna totalna zobna proteza na implantatih, fiksna zobna proteza proteza na implantatih.

Ljudje se po večini raje odločajo za fiksno zobno protezo, saj jim omogoča večje udobje in brezskrbnost, vendar pa tudi snemna proteza prinaša določene svoje prednosti. Seveda naj pri odločitvi pacient posluša svoje želje, predvsem pa nasvete zobozdravnika.

Tudi proteza potrebuje primerno vzdrževanje in higieno, pacient pa redne zobozdravniške kontrole. Ne glede na to, ali gre za naravne zobe, implantate ali protezo, je potrebno vsakodnevno čiščenje in skrb za higieno. Zobe naj bi ščetkali vsaj dvakrat dnevno. Proteze pa se čisti s ščetko in milnico, občasno pa se uporabljajo posebne tablete, ki protezo temeljito razkužijo. Ko pacient proteze ne nosi, jo mora hraniti v mokrem okolju, da se ne izsuši. Seveda pa naj bi si vsi v prvi vrsti prizadevali čim bolj skrbeti za svoje naravne zobe in jih tako ohranjati zdrave in funkcionalne čim dlje časa. Naj bo odločitev za protezo izjema in ne pravilo, saj nam lahko zobje, ob pravilni negi, tudi na stara leta dobro služijo.