Zaščitne maske za vsakodnevno uporabo

V zadnjem času so zaščitne maske obvezna oprema prav vsakič, kadar se odpravimo od doma. Zato je dobrodošlo, da jih imamo doma nekaj na zalogi. Kvalitetna zaščita dihal, ki ne prepušča prahu, kapljic in drugih delcev, je namreč obvezna v vseh javnih prostorih, seveda pa koristna tudi za vaše zdravje. Zaščitne maske, ki jih uporabljate, morajo biti izdelane iz kvalitetnih materialov, hkrati pa, čeprav prekrivajo večji del obraza, ne preveč naporne za uporabo.

Pri nakupu zaščitne maske je morda še najboljše, da izberete nek univerzalni model, razen če vam masko izdelajo po meri. Nakup takšnih mask ne ugoden, v paketu dobite več kosov in si tako zgolj z enim nakupom zagotovite večjo količino mask, ki jih vsakodnevno potrebujete.

Zaščitne maske

Kljub temu da je bilo o maskah povedanega res že veliko, pa jih nekateri še vedno ne znajo namestiti in uporabljati tako, kot je prav. Maske, ki so najbolj praktične in priročne, imajo pritrjene elastike, ki jih namestite okoli ušes, za kar najboljšo zaščito pa so sestavljene iz več slojev, ki zaustavljajo najrazličnejše mikro dele, tudi viruse in bakterije. Ko masko vzamete iz zaščitne embalaže, se najprej prepričajte, da jo boste pravilno namestili. Modra stran mora gledati stran od vas. Na eni od straneh poiščite kovinski trak, ki ga prilagodite svojemu nosu, in sicer tako, da se kar najtesneje prilega. Masko raztegnite vse od sredine nosu do konca brade, tako da boste vanjo skrili ves predel dihal. Zaščitne maske se namestijo na ušesa, če nosite očala, pa njihov zgornji del potisnite pod očala oziroma si najprej namestite masko, šele potem pa nadenite očala. Za najboljšo zaščito se maske med uporabo ne dotikajte, skušajte jo čim manj uporabljati, po koncu enkratne uporabe pa jo je najbolje zavreči. Zaščitne maske niso tako drage, da si jih ne bi mogli privoščiti v večjem številu, še posebej, če to ceno primerjamo z zaščito, ki jo nudijo.