Prenova otroške sobe

Živijo, starši! Prenavljate ali pa imate namen prenoviti otroško sobo, pa bi radi najboljšo postavitev, barvo…? Potem pa kar berite naprej in poglejta, kaj je za vašega otroka najbolje.

Najprej bomo začeli z barvo. Barvo sten in stropa, če smo natančni.

Vsaka barva ima svoj pomen in je tudi primerna za neko stvar. Bela barva na primer na nas deluje očiščevalno in pomirjajoče ampak tudi osamitveno in hladno. Zato te barve ne priporočamo za stene. Za strop je super, saj odbija svetlobo in otrok še vedno lahko pogleda v strop, če je pod stresom. Zdaj se to zdi verjetno smešno, a bela je perfektna barva za strop.

Za stene najbolj priporočamo rumeno, oranžno, zeleno, modro in vijolično.

Rumeno, ker je svetla in topla barva.  Je živahna in nam daje občutek toplote in veselja. Psihološki učinek te barve je tudi inteligenca in jasnost misli, tako da bi ta barva bila super za steno.

Oranžno priporočamo, ker je mešanica rumene in rdeče, zato ima lastnosti obeh barv. Oranžna bo otroku vlila občutek ustvarjalnosti in ga poživila. Otrok se bo počutil zabavno in toplo, kar pa vsak starš želi za svoje otroke.

Modro priporočamo, ker se ob tej barvi lahko otrok pomiri od vsakdanjega sveta in lažje zaspi. Modra nas očisti, sprosti in tudi malo modri. Ponuja nam mir in spokojnost, pa tudi hladnost, a v tem primeru manj hladnosti kot pri beli barvi.

Zeleno se priporoča, saj je mešanica modre in rumene in simbolično tudi barva upanja. Pri tej barvi se bo otrok pomiril, počutil se bolj v stiku z naravo in uravnoteženo. Zelena nam daje tudi občutek svobode in zadovoljstva, kar bo otroku prišlo prav v najstniških dnevih.

Ostane nam še vijolična, ki pa je mešanica modre in rdeče in ima pomirjajoč vpliv. Kot oranžna, nam vijolična da občutek ustvarjalnosti, da nam pa tudi umetniški navdih in pomaga pri razmišljanju. Spodbuja pa tudi naši intuicijo.

Glede kombinacije barv, se gre za to, katera je vašemu otroku všeč in katere so lepe skupaj. Priporočeno je, da ima vsaj ena stena hladno barvo ali pa topla barva stene in potem vzorec s hladno barvo, mogoče kak napis.

Če ima otrok dolgo sobo, lahko oddaljene stene prebarvate s toplejšim odtenkom, kar bo steno optično približalo. Če imate visok strop pa želite učinek nižjega, ga prebarvajte v svetlo toplo barvo (beli so lahko robovi v tem primeru), za večji učinek pa s temno toplo barvo. Za majhne, temnejše sobe je priporočljivo pobarvati z hladnimi svetlimi toni in belim stropom in za večjo sobo obratno.

Potem pride na vrsto svetloba.

Najbolj prijazna očem je topla svetloba, problem pri njej pa je, da je dokaj slaba. Otroku lahko v sobo namestite toplo luč, na pisalno mizo ali pa na kako steno namestite luč, ki se jo da obračati, da si jo otrok lahko obrne kamor želi. Tako se lahko igra na drugi strani sobe pa mu bo posebna svetilka svetila dovolj močno, ker bo hladne bele barve.

Upoštevate pa lahko še feng shui oz. postavitev pohištva, ki najbolj ustreza vašemu otroku.

Več o feng shui si preberite na internetu, kjer imate vse razloženo in prikazano.

Kako boste pa vi opremili sobo svojega otroka?