čebelji vosek

Čebelji vosek je cenjen proizvod in zelo uporaben za veliko različnih stvari

Iščete svečo, ki bo prijetno dišala, pa je ne najdete? Potem je čas, da preizkusite čebelji vosek – nakup preko spletne trgovine lahko opravite že v nekaj minutah, hkrati pa dobite vse informacije o čebeljem vosku, ki vas zanimajo.

Čebelji vosek je osnovni proizvod čebel, ki ima prijeten vonj. Je značilne rumene barve, ki mu jo daje propolis in sestava cvetnega prahu. Vosek proizvajajo čebele v svojih voskovnih žlezah, da pa čebela lahko proizvede vosek, mora v prvih dneh po rojstvu jesti cvetni prah, da s tem dobi beljakovino, potrebno za razvoj maščobnih celic. Drug pogoj za nastanek voska je zaloga medu v panju – z medom se čebele hranijo, da lahko izdelajo vosek. Za en sam gram čebeljega voska je potrebnih kar 4000–5000 voščenih lusk, za en kilogram voska pa mora delati 150.000 čebel! Si predstavljate, koliko truda je vloženega v pridobitev tega vse bolj priljubljenega proizvoda? Na svetu čebeljega voska primanjkuje, zato je njegova cena nekoliko višja.

Čebelji vosek sestavlja več kot 300 različnih delcev. Glavna sestavina voska, ki predstavlja 74 % delež vseh snovi so estri nasičenih maščobnih kislin z enovalentnimi alifatskimi alkoholi. Približno 13 % snovi je prostih maščobnih snovi, ravno toliko je tudi alifatskih ogljikovodikov. Poleg tega vosek vsebuje še okoli 50 aromatičnih snovi, minerale, barvila ter veliko vitamina A.

Čebelji vosek je človek v zgodovini uporabljal za različne namene. Uporabljali so ga za balzamiranje trupel, izdelavo kipov, voščenih obkladkov in povojev. V času antike in v Grčiji so mu pripisovali veliko zdravilnih lastnosti, na Slovenskem pa je bil že v 13. stoletju zapisan med urbanimi dajatvami. V novem veku so mu dodali povsem nov namen uporabe. Iz njega so namreč izdelovali sveče, ki so bile simbol božje prisotnosti pri cerkvenih obredih. Tudi danes so sveče iz čebeljega voska zelo priljubljene, vosek pa se uporablja tudi v farmaciji, kozmetični industriji in medicini. Pomaga pri zdravljenju različnih bolezni in pomlajevanju kože, kovine ščiti pred korozijo, z njim lahko očistite stanovanje in še kaj.