Ustna higiena

Dobra ustna higiena je pomembna za vaše splošno zdravje

Ustna higiena pomeni ohranjanje čistih in zdravih ust. Več o ustni higieni si lahko preberete na naslovu https://luxdental.si/ustna-higiena/. Obstajajo številni načini kako vzdrževati dobro ustno higieno, vključno z rednim ščetkanjem in nitkanjem zob, uporabo ustne vode in zdravo prehrano. Če ne izvajate dobre ustne higiene, je večja verjetnost, da se pri vas pojavijo karies, bolezni dlesni in druge zobne težave. Slaba ustna higiena lahko povzroči tudi druge zdravstvene težave, kot so bolezni srca in okužbe dihal.

Pomembna je tudi zdrava prehrana

Za izboljšanje ustne higiene lahko storite več korakov. Najprej si vsaj dvakrat na dan umijte zobe s fluoridno zobno pasto. Fluor pomaga zaščititi zobe pred zobno gnilobo. Z zobno nitko vsaj enkrat na dan odstranite zobne obloge in bakterije iz medzobnih prostorov. Vsak dan uporabite tudi ustno vodo, da uničite bakterije in osvežite ustno votlino. Poskrbite tudi za zdravo prehrano. Hrana z veliko sladkorja in škroba lahko poveča tveganje za nastanek kariesa. Izberite živila z veliko vlakninami in nizko vsebnostjo sladkorja, kot sta sadje in zelenjava. Pijte veliko vode, da bodo vaša usta ostala čista. Če imate kakršnakoli vprašanja o ustni higieni, se obrnite na svojega zobozdravnika ali zdravnika.

Ustna higiena in zobna nitka

Z zobno nitko odstranite zobne obloge in bakterije med zobmi in dlesnimi. To je bistven del ustne higiene. Dobra ustna higiena pomeni, da za nitkanje zob uporabite nitko, dolgo približno 18 centimetrov. En konec ovijte okoli sredinca ene roke, drugega pa okoli sredinca druge roke. Nitko nežno potisnite med zobe. Izkrivite jo v obliko črke C in z gibi naprej in nazaj očistite površine zob. Pri tem pazite, da pridete pod linijo dlesni. Ne pozabite na nitko za zadnje zobe. Zobno nitko zamenjajte vsakih nekaj mesecev,i zberite nitko, ki je nežna do dlesni. Če vas ob uporabi zobne nitke bolijo dlesni ali krvavijo, zamenjajte nitko z mehkejšo. Nitkanje je pomemben del ustne higiene, vendar ni edina stvar, ki jo morate izvajati.