Nakup prenosnega računalnika

Prenosni računalniki so postali nepogrešljivi del opreme za povprečnega človeka. Življenjska doba povprečnega prenosnika je približno pet let, odvisno kako dobro (ali slabo) smo skrbeli za svoj računalnik. Ker pa se bomo vsi slej kot prej morali kupiti nov prenosnik računalnik, je v tem članku zbranih nekaj nasvetov za pravilen nakup.

Preden se odločimo, da bomo kupili nov računalnik se moramo vprašati ali je to dejansko res potrebno. Morda je samo potrebno star računalnik formatirati in bo zopet dobro delal, ali pa dokupiti eno ploščico pomnilnika, da bo hitreje deloval.

Če ocenimo, da ne moremo ali se nam ne izplača star računalnik popravljati, potem moramo vedeti za kaj vse bomo prenosnik uporabljali. Ali bomo računalnik uporabljali samo za brskanje po internetu in preproste pisarniške oziroma šolske naloge? Ali morda potrebujemo računalnik za igranje iger in zahtevno grafično modeliranje? Vse to bo vplivalo na našo odločitev. Na začetku si tudi določimo koliko smo pripravljeni plačati za nov računalnik, da že na začetku naredimo splošno eliminacijo in si določimo cenovni razpon v katerem bomo primerjali prenosnike.

Najprej moramo razmisliti kateri operacijski sistem želimo imeti na svojem računalniku. Najpogosteje izbiramo med Windows ali macOS sistemom. Morda pa operacijski sistem že imamo in lahko prihranimo tako, da ga sami namestimo na računalnik.

Prav tako je pomembno, da izberemo pravilno velikost prenosnika. Ta se meri po diagonali zaslona prenosnika in se po navadi izraža v palcih (en palec je 2.54 cm).

Zatem lahko preidemo na zanimivejši del in sicer je to izbira komponent. Predvsem so pomembni procesor (CPU), pomnilnik, trdi disk in grafična kartica. Hitrost procesorja se po navadi izraža v GHz, višja kot je ta številka hitreje bo deloval naš procesor. Prav tako je pomembno ali je procesor enojedern ali večjedern (Več jeder pomeni hitrejše delovanje). Delovni pomnilnik je tisti del računalnika na katerem se izvajajo aktivni programi. Računalniki za preprosto rabo imajo po 4 GB RAM-a, tisti malo dražji pa 8 GB. Koliko RAM-a želimo je odvisno od tega za kaj bomo računalnik uporabljali. Trdi disk je primarna naprava za shranjevanje podatkov. Glavni izbira tukaj bo ali bomo kupili računalnik s HDD ali s SSD trdim diskom. HDD trdi disk je cenejši in nudi več prostora za nižjo ceno, vendar je počasnejši. SSD disk nudi veliko hitrejše delovanje, vendar je zato dražji in ima manj prostora. Kot zadnja pomembna komponenta nam ostane še grafična kartica. Če na računalniku ne bomo delali grafično intenzivnih operacij, potem namenske grafične kartice sploh ne potrebujemo, ker ima velika večina procesorjev že integrirano grafično kartica, ki povsem zadostuje za preproste operacije. Če ocenimo, da potrebujemo dodatno namensko grafično kartico, izberemo tisto, ki nam najbolj ustreza.

S pomočjo teh kratkih nasvetov bo vsak lahko hitro in učinkovito našel popoln računalnik zase, ki mu bo dobro služil več let.